Arredamento Mantova
Arredamento Mantova

A casual chic villa

Customer
Private
Category
Indoor
Location
Solferino
Date
04/10/2018

A villa designed in harmony with the wonderful morainic context that surrounds it, in the name of quality, comfort and sustainability.

The sinuous historical hills of the battle of Solferino and San Martino, the owner’s passion for vintage sports cars and the Harley Davidson bikes, together with the desire to build and live in a sustainable way, are the inspiring elements of architectural choices and technology of this newly-built single-family villa, located in the countryside of the Mantua inland of Garda.

The collaboration between the architect Massimo Rodighiero and Devincenti Multiliving gave life to t architectural project of the design and construction of the rooms of this house, characterized by a strong structural simplification and a rigorous spatial setting. The use of particular construction technologies, the compositional criteria of bio-architecture and the high quality of the components, have made it possible to reduce plant engineering to a minimum, ensuring maximum comfort and high energy efficiency at the right quality / price ratio. The sober style of the interior contributes to the economy of the intervention and serves as an ideal backdrop for elegant pieces of contemporary furniture, object trouvé and custom-designed elements such as the walnut kitchen and the sculptural stainless steel staircase that adorn the wide spaces of the living and the livable mezzanine.

All these things, together with a consistent use of materials, helps to restore a ‘casual chic’ style, which reflects the owner’s lifestyle, simple and refined, open to conviviality and always in contact with nature. The polished concrete of the flooring and the country style plaster of the walls thus form the leitmotif of the rooms, creating a visual continuity with the external spaces, thanks to the full-height windows that face the garden and the surrounding hills, thanks to a careful study of the geometries and the strategic positioning of the two-sided fireplace. The lighting studio and the use of measured lighting elements also contribute discretely to the relaxed enjoyment of this home, tailored to the needs of the client, in harmony with the wonderful morainic context in which it is located.
Refined color tones on the wall and floor, in polished concrete, enhance pieces of furniture such as the Budapest Soft sofa in Kashmir Boue leather by Baxter, the Legno Vivo seating from Riva 1920 and the Damask carpet from India, the Benao table by Baxter and the Riva 1920 Curve Bench bench in solid cedar.In the sleeping area the bathtub located in the centre of the room stands out in the foreground. The modern and sustainable design of this house is characterized by a strong structural simplification and a rigorous spatial setting.